Saturday, June 11, 2011

Kehebatan dan kelebihan kopi

Pengalaman menjual kopi ( kopi herba) banyak pengalaman pahit dan manis. Bermacam-macam kategori orang yang aku jumpa samada menjual secara peribadi dan melalui ekspo atau karnival. Kebanyakkan orang yang aku jumpa nii ...hish! saya tak minum kopi, kopi...! saya tak minum, saya takut minum kopi, nanti minum tak boleh tidur dan sebagainya. Itu adalah antara alasan mereka atau cuma helah untuk mengeluarkan sedikit belanja. Apapun itu adalah hak mereka aku tak leh nak paksa.

Jika anda takut nak minum kopi atau anda cuma mendengar cakap orang ataupun anda fikirkan yang bukan-bukan anda sebetulnya rugi menikmati sesuatu yang hebat dan banyak khasiat.
Kenapa saya berkata demikian, seorang Professor dari Institut Kajian Kopi di University Vanderbilt, A.S mengkaji kopi sepanjang 20 tahun berkata kafeina yang merupakan ramuan aktif dalam kopi boleh merangsang sistem saraf utama dan telah lama digunakan sebagai ubat pelega sakit, pengawal selera, penghindar mengantuk dan sebagai rawatan bagi merawat demam dan semput.
Kita boleh ketagihan kepada kafeina tetapi ianya cuma jangka pendek seperti corak tidur yang terganggu dan perasaan berkecamuk. Tetapi harus diingat kajian itu juga mengatakan kopi juga kaya antioksidan. Antioksidan ini dapat melawan beberapa jenis penyakit.Oksigen yang bercampur dengan kimia-kimia lain menjadi partikel terangsang (charged particles) yang dipanggil radikal bebas yang merosakkan sel-sel dan tisu dalam badan kita. Radikal bebas adalah penyumbang utama kepada penyakit jantung, barah, katarak mata, daya tahan badan dan kemerosotan sistem saraf. Menurutnya lagi kopi mengandungi empat kali lebih tinggi kadar antioksidan.
Kajian lain yang dilakukan oleh University Sao Paulo, Brasil menyebutkan kandungan kopi boleh mengurangkan diabetes, melancarkan darah dan menhilangkan kecelaruan fikiran. Menurutnya lagi, seorang lelaki yang rutin minum kopi setiap pagi memiliki sperma yang mampu berenang lebih lincah atau lebih tepat lagi merangsang kesuburan.

Journal hasil wawancara American Society for Reproductive Medicine, di San Antonio mengatakan kafein dalam kopi membantu sperma menjadi sihat dan mampu beraksi pantas selain membantu memperbaiki sampel sperma dalam proses IVF (in-vitro-fertilisation), methode pembuahan di luar rahim.
Kajian yang dilakukan State University of New York, Buffalo menyebut kopi masih jauh lebih baik dari ganja yang terbukti memendekkan umur sperma, gangguan ereksi dan berpotensi mengurangi kesuburan.

Haaaa......amacam! jom laa pakat pekena kopi ramai-ramai tapi jgn lupa yee... minumlah kopi yang paling sedap. Kopi apa? Kopi Kawe....hok paling sedap!..... kawe....kawe.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...