Thursday, January 5, 2012

Jangan makan bersulamkan air





Mumbai: Kebanyakan orang semasa makan biasaanya diselangi dengan minum kononnya untuk membantu makanan mudah tertelan ke dalam tenggorok atau kerana haus. Sesungguhnya perlakuan ini tidak baik bagi tubuh kerana minum semasa makan menyebabkan gangguan proses pencernaan perut. 
Berdasarkan sebuah kajian, amalam makan sambil minum itu juga menyebabkan peningkatan insulin yang dapat mengikat lebih banyak lemak di dalam tubuh.
Mr Shonali Sabherwal, ahli makrobiotik dari India, mengatakan, "kebanyakan orang minum sambil makan. Teorinya adalah bahawa hal itu membuat makanan turun lebih cepat. Sebenarnya mereka tidak tahu tabiat itu amat buruk bagi tubuh dan sistem pencernaan mereka."


Perut memiliki kemampuan untuk tahu bila akan makan dengan menghantar isyarat lapar ke otak lalu segera melepaskan cairan pencernaan. Jika kita makan lalu minum air pada masa yang sama, air itu telah mengikis cairan pencernaan yang telah dilepaskan untuk mencerna makanan. Akhirnya ia akan menghalang kerja sistem pencernaan. Air yang diminum semasa makan akan diserap oleh dinding perut. Penyerapan ini akan terus terjadi sehingga cairan pencernaan tertumpu untuk memulakan mencerna makanan.



Oleh sebab cairan penghadaman telah bercampur dengan air, kepekatan bahan kini menjadi lebih tebal daripada kandungan makanan dalam perut. Ia menyebabkan cecair gastrik yang kurang dirembeskan untuk mencerna makanan. Hasilnya, makanan tidak dicerna akan masuk ke dalam sistem kerana diserap oleh dinding perut. Ini akan menyebabkan refluks asid dan membakar jantung (haba sensasi di dada), "kata Shonali.

Minum semasa makan juga boleh membawa kepada meningkatkan tahap insulin. Lebih banyak insulin dilepaskan dalam aliran darah, badan yang lebih cenderung untuk menyimpan lemak.

Untuk mengelakkan banyak minum semasa makan, Shonali memberi beberapa nasihat, antara lain, jangan makan makanan yang terlalu masin atau boleh menyebabkan dahaga dan boleh membuat anda makan banyak, dan cubalah makan secara perlahan-lahan. (medicmagic) 



sumber-orangmuo

Hidangan sotong hidup....?



Hidangan Pelik Sotong Yang Telah Sedia Dihidang Hidup Kembali?

Sebuah restoran di Jepun telah mencipta hidangan unik, yang dinamakan 'Odori don' bermaksud sotong menari. Apa yang menarik ialah sotong yang telah dimasak dan sedia dihidangkan bersama nasi sushi boleh hidup kembali apabila dituangkan dengan sos soya sotong segar pada bahagian tentakelnya . Hidangan 'Odori don' ciptaan Chef Ikkatei Tabiji, di Hakodate, Jepun itu telah menjadi popular kerana keanehannya itu. Bagaimana ini berlaku? Sebenarnya ia adalah hasil tindak balas kandungan garam yang tinggi dalam sos dengan ion di dalam sel-sel sesungut [tentakel] sotong lalu menghasilkan perbezaan voltan, menyebabkan tentakel bergerak-gerak seperti hidup semula.  Lihat video menarik ini...




Minuman untuk jantung



Faktor genetik dapat mempengaruhi risiko seseorang untuk mengidap penyakit jantung tetapi penyakit ini sebahagian besar dapat dicegah. Kita mungkin pernah mendengar nasihat bijak yang mengatakan, untuk menjaga jantung tetap sihat, maka harus makan makanan berkhasiat dan keseragaman menjalani senaman.

Namun bukan cuma perubahan gaya hidup yang dapat dilakukan untuk menekan risiko sakit jantung. Apa yang anda minum juga boleh membuat kesihatan jantung terlawal. Berikut ini adalah beberapa jenis minuman yang disarankan yang dapat membantu menjaga kesihatan jantung :










Kopi

Mungkin hal ini terdengar agak pelik tetapi tahukah anda bahawa kopi memiliki antioksidan lebih tinggi berbanding koko atau teh? Minim kopi dalam jumlah yang tepat dapat menghambat peradangan dan mengurangi risiko penyakit kardiovaskular.
Sebuah studi jangka panjang dan berskala besar di mana melibatkan lebih dari 83.000 orang wanita menunjukkan bahawa minum 2 cawan kopi setiap hari dapat memangkas risiko terkena stroke 20 persen lebih rendah daripada mereka yang sedikit minum kopi atau tidak sama sekali.

Saranan : Minum antara 2 hingga 4 cawan kopi setiap hari termasuk kategori sederhana. Jika anda mengalami insomnia, gelisah dan kelelahan, cukup minum satu gelas saja.











Teh

London: Minum hanya tiga cawan teh hitam sehari boleh mengatasi risiko serangan jantung sebanyak 60 peratus dan secara dramatik mengurangkan ancaman diabetes, pakar mengatakan.
Para penyelidik percaya bahawa secawan teh hitam mengandungi antioksida, boleh membantu mencegah kedua-dua keadaan pembunuh dalam serangan serampang tiga-mata.

Pengambilan teh hitam adalah dituntut disebabkan oleh pelbagai faktor positif yang terdapat dalam teh hitam seperti flavonoid antioksidan dan theanine yang membantu mengawal tekanan darah, mengawal selia pengeluaran nitrik oksida (yang memberi kesan ke atas fungsi arteri) dan menghalang pengagregatan platelet (yang boleh menyebabkan pembekuan darah).
Kajian yang mendalam dari 40 kertas penyelidikan oleh Dr Carrie Ruxton dan Dr Pamela Mason tentang teh hitam dan pencegahan penyakit mendapati bahawa orang-orang yang minum 3-6 cawan teh sehari mengurangkan risiko mereka mendapat penyakit jantung sebanyak 30 hingga 57 peratus berbanding dengan orang-orang yang tidak pernah minum atau yang minum jumlah yang kecil.

"Berdasarkan bukti yang ada setakat ini, penggunaan teh hitam biasa dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit kardiovaskular dan diabetes Jenis 2,"
"Walaupun jumlah yang diperlukan untuk menghasilkan faedah tersebut harus menjadi subjek penyelidikan lanjut, 3-6 cawan teh hitam setiap hari mampu untuk menyumbang kepada kesihatan kardiovaskular.

"Kami juga menemui bukti wujudnya kaitan antara pengambilan teh hitam dan mengurangkan risiko penyakit kencing manis Jenis 2 apabila 1-5 cawan teh yang dimakan setiap hari, bergantung kepada kajian yang sedang disiasat," katanya. 

Teh hitam dihasilkan melalui proses fermentasi setelah daun dipetik lalu dikeringkan. Pengolahan ini mengubah komposisi kimia dari daun sehingga menghasilkan beberapa antioksidan kuat yang membantu mendukung kesihatan jantung. Teh hitam telah terbukti mengurangkan risiko stroke, mengurangi LDL (kolesterol jahat), memperbaiki fungsi pembuluh darah, dan meningkatkan aliran darah dalam arteri koroner. [Express Daily]

Saranan : Semakin lama anda merendam teh maka semakin besar manfaat fitokimia yang diperoleh. Oleh sebab itu, menyajikan teh dengan air panas akan jauh lebih baik sekaligus kandungan antioksidan tetap terjaga. Minum beberapa cawan teh hitam setiap hari dapat membantu mengurangi risiko penyakit jantung.

Bersambung...



sumber-orangmuo

Raja Satong....herba mujarab.



sarang_semut




Nama Tempatan:Sarang semut 
Nama Saintifik:Hydnophytum Formicarum Jack
Nama Lain:Raja satong, raja stong, ant plant (english), Banghai (filipina),
Famili:Rubiaceae
Lokasi dijumpai:Tumbuhan hutan
Asal:Tumbuhan tempatan.

Keterangan:

Tumbuhan ini merupakan sejenis tumbuhan epifit yang biasa dijumpai di kawasan hutan hujan tropika.Taburannya meliputi kawasan indo-cina, semenanjung malaysia, borneo, sumatera dan filipina.Keunikan tumbuhan ini ialah ada bahagian pangkal batangnya terdapat satu ketulan yang besar, menyerupai ubi dengan bahagian dalamnya yang lembut dan berongga yang selalu didiami oleh semut. Daunnya pula tersusun dalam bentuk berlawanan. Daunnya tebal dan panjangnya antara 4 hingga 10 cm.Ia berbentuk bulat dengan bahagian hujungnya yang agak runcing.Bunganya kecil dan berwarna putih pucat dengan panjangnya lebih kurang 6 mm




Khasiat pokok Sarang Semut


Pokok Sarang Semut berasal dari Papua, dikatakan sangat mujarab untuk menyembuhkan berbagai jenis penyakit termasuk semua jenis kanser (kanser otak, payudara, hidung, hati, paru-paru, usus, rahim, kulit, prostat, darah), sakit jantung, rheumatism, stroke, ginjal, menambah air susu ibu, melancarkan peredaran darah dan memulihkan masalah seksual.
Pokok Sarang Semut ini kaya dengan bahan aktif antioksidan (Tokoferol dan Fenolik) dan mengandungi mineral penting seperti kalsium (Ca), natrium (Na), kalium (K), zink (Zn), ferum (Fe), fosforus (P) dan magnesium (Mg). Sarang Semut juga mengandungi Flavanoid yang berguna sebagai antioksidan sehingga baik untuk mencegah dan membantu mengubati kanser, melindungi struktur sel, meningkatkan keberkesanan vitamin C, Anti-inflamasi dan sebagai antibiotik.











Mungkin anda merasa kesulitan mendapatkan produk berasaskan pokok sarang semut ini...Kini....! 
Anda tak perlu bersusah payah mencarinya cuma dapatkan produk ini dalam bentuk minuman kopi.
KH Kopi penyelesaian masalah anda.....!


Anda perokok tegar?
Amalkan minum KH Kopi......ada penawarnya.....!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...