Thursday, January 5, 2012

Minuman untuk jantungFaktor genetik dapat mempengaruhi risiko seseorang untuk mengidap penyakit jantung tetapi penyakit ini sebahagian besar dapat dicegah. Kita mungkin pernah mendengar nasihat bijak yang mengatakan, untuk menjaga jantung tetap sihat, maka harus makan makanan berkhasiat dan keseragaman menjalani senaman.

Namun bukan cuma perubahan gaya hidup yang dapat dilakukan untuk menekan risiko sakit jantung. Apa yang anda minum juga boleh membuat kesihatan jantung terlawal. Berikut ini adalah beberapa jenis minuman yang disarankan yang dapat membantu menjaga kesihatan jantung :


Kopi

Mungkin hal ini terdengar agak pelik tetapi tahukah anda bahawa kopi memiliki antioksidan lebih tinggi berbanding koko atau teh? Minim kopi dalam jumlah yang tepat dapat menghambat peradangan dan mengurangi risiko penyakit kardiovaskular.
Sebuah studi jangka panjang dan berskala besar di mana melibatkan lebih dari 83.000 orang wanita menunjukkan bahawa minum 2 cawan kopi setiap hari dapat memangkas risiko terkena stroke 20 persen lebih rendah daripada mereka yang sedikit minum kopi atau tidak sama sekali.

Saranan : Minum antara 2 hingga 4 cawan kopi setiap hari termasuk kategori sederhana. Jika anda mengalami insomnia, gelisah dan kelelahan, cukup minum satu gelas saja.Teh

London: Minum hanya tiga cawan teh hitam sehari boleh mengatasi risiko serangan jantung sebanyak 60 peratus dan secara dramatik mengurangkan ancaman diabetes, pakar mengatakan.
Para penyelidik percaya bahawa secawan teh hitam mengandungi antioksida, boleh membantu mencegah kedua-dua keadaan pembunuh dalam serangan serampang tiga-mata.

Pengambilan teh hitam adalah dituntut disebabkan oleh pelbagai faktor positif yang terdapat dalam teh hitam seperti flavonoid antioksidan dan theanine yang membantu mengawal tekanan darah, mengawal selia pengeluaran nitrik oksida (yang memberi kesan ke atas fungsi arteri) dan menghalang pengagregatan platelet (yang boleh menyebabkan pembekuan darah).
Kajian yang mendalam dari 40 kertas penyelidikan oleh Dr Carrie Ruxton dan Dr Pamela Mason tentang teh hitam dan pencegahan penyakit mendapati bahawa orang-orang yang minum 3-6 cawan teh sehari mengurangkan risiko mereka mendapat penyakit jantung sebanyak 30 hingga 57 peratus berbanding dengan orang-orang yang tidak pernah minum atau yang minum jumlah yang kecil.

"Berdasarkan bukti yang ada setakat ini, penggunaan teh hitam biasa dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit kardiovaskular dan diabetes Jenis 2,"
"Walaupun jumlah yang diperlukan untuk menghasilkan faedah tersebut harus menjadi subjek penyelidikan lanjut, 3-6 cawan teh hitam setiap hari mampu untuk menyumbang kepada kesihatan kardiovaskular.

"Kami juga menemui bukti wujudnya kaitan antara pengambilan teh hitam dan mengurangkan risiko penyakit kencing manis Jenis 2 apabila 1-5 cawan teh yang dimakan setiap hari, bergantung kepada kajian yang sedang disiasat," katanya. 

Teh hitam dihasilkan melalui proses fermentasi setelah daun dipetik lalu dikeringkan. Pengolahan ini mengubah komposisi kimia dari daun sehingga menghasilkan beberapa antioksidan kuat yang membantu mendukung kesihatan jantung. Teh hitam telah terbukti mengurangkan risiko stroke, mengurangi LDL (kolesterol jahat), memperbaiki fungsi pembuluh darah, dan meningkatkan aliran darah dalam arteri koroner. [Express Daily]

Saranan : Semakin lama anda merendam teh maka semakin besar manfaat fitokimia yang diperoleh. Oleh sebab itu, menyajikan teh dengan air panas akan jauh lebih baik sekaligus kandungan antioksidan tetap terjaga. Minum beberapa cawan teh hitam setiap hari dapat membantu mengurangi risiko penyakit jantung.

Bersambung...sumber-orangmuo

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...