Saturday, January 28, 2012

Aku ke yang lekeh.....???Aku melihat perniagaan juga satu perjuangan. Perjuangan memertabatkan ekonomi diri, keluarga, negara dan agama. Biasalah dalam perniagaan ada jatuh bangunnya. Perlu berjuang dalam memecahkan tembok risiko dan merungkai cabaran. Dalam berjuang ni banyak individu yang tewas dan sedikit yang berjaya.

Kebanyakkan individu yang tewas atau lingkup dalam perniagaan  kerana cepat berputus asa. Ada sesetengah cabang perniagaan perlukan masa. Mungkin satu minggu dan mungkin lebih. Yang aku nak sentuh adalah perniagaan yang memerlukan servis. Perniagaan ni lah yang kebanyakkan orang kita cepat give up. Padahal inilah sebahagian disiplin dalam perniagaan. Perniagaan yang memerlukan servis adalah marketing yang cukup mudah. Kita cuma buka pasaran atau tumpangkan produk kita di kedai, pasaraya dan sebagainya kemudian kita jenguk produk kita, itu je tugas kita.

Kebanyakkan perniagaan sebegini dimonopoli bangsa lain. Biskut kering yang dijual dalam tin besar, aku ingat zaman aku kanak-kanak dah ada hinggalah sekarang. Masih lagi dengan cara tradisional walaupun di pasaran berlambak keluaran biskut berjenama dengan pakaging yang menarik. Kekuatan pada biskut ni adalah kekuatan servis dari dulu hingga sekarang sampai apek tu dah tak larat tapi masih ada kesungguhan. Begitu juga dengan produk kopi kisar, tengok bungkusan lekeh je tapi volume merata tempat ada. Kita boleh buka kedai runcit, ya! banyak orang kita buka kedai runcit tapi kita jual barang orang lain. Kita jual barang margin adalah 10% hingga 20% je. Kita cuma ada satu kedai je...tapi orang yang buat barang dan servis produk ada berpuluh bahkan beratus kedai.

'Kalaulah tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya'.....benarlah kata pepatah orang dulu-dulu....kalaulah produk Adabi tak ada orang nak servis ke kedai-kedai maka kita takde pilihan nak makan kari buatan melayu asyik melantak kari babas je laa...

Kalaulah takde orang nak buat kerja/urusan hantar kopi kawe kat warung, kedai makan, mini market @ pasaraya tak merasalah kita kopi orang kita buat. Maka takde laa kopi atas nama kopi kawe...hok paling sedap.

Siapa pun anda...jika anda dalam bidang perniagaan yang melakukan servis di setiap premis- premis, yakinlah! anda sebenarnya telahpun berada di jalan yang pernah dilalui oleh orang yang telah berjaya. Sebabnya anda adalah perancang dan pelaksana, anda bukan bikin teori. 
Jalan yang dilalui orang yang berjaya bukannya jalan besar dan lurus, mungkin di depan ada jalan berlubang, mungkin ada jalan rosak dan penuh halangan serta cabarannya. Jika anda jumpa jalan mati jangan anda pun mati sama, anda perlu undur dan teruskan perjalanan anda. 

Macam motivator laa plak....dak aihh...sekadar berkongsi pengalaman jee...
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...