Wednesday, November 6, 2013

Pergi mu dirasai.....

8 Nov 2013
Tarikh yang takkan dilupakan. Pada tarikh inilah insan tersayang pergi selamanya. Orang yang paling aku sayang, orang yang paling banyak berkorban untuk aku, orang yang paling hampir dalam hidup aku, orang yang bersabung nyawa untukku telah pergi buat selamanya. Allah lebih sayangkan mak...semoga roh mak bersemadi dengan tenang dan ditempatkan bersama orang2 beriman.


"Ya Allah...pandanglah kebaikkan yang ada padanya..." 

"Ya Allah..ampuni dosa2 ibuku...ringankan azab kuburnya,sungguh aku tak mampu lakukan apa2 selain berdoa kepada-Mu...Engkau hitunglah setiap amalannya agar dengan amalannya itu dapat mengurangkan siksanya..kasihanilah ibuku Ya Allah..."

Kini aku hilang satu sumber keberkatan dalam hidup, apabila mak pergi buat selamanya...keberkatan doa seorang ibu. Perginya mak tanpa diduga, rasanya belum sempat aku berkhidmat untuk mak semasa mak sakit.

Mak menghembuskan nafas terakhir pada jam 05.12 pagi, hari Jumaat. Semoga ini tanda pengakhiran yang baik buat mak yang banyak bersabar dengan ujian Allah. Jenazah mak disembahyangkan selepas solat Jumaat di Masjid dan dihadiri dan disolati seramai 7 saf makmum dan termasuk solat ghaib yang dilakukan pelajar di Maahad tempat cucu mak belajar. Alhamdulillah..... 

Ingatlah......!

Orang yang masih punya mak, ibu, ummi, mama...sumber keberkatan hidup yang terutamanya doa seorang ibu. Santunilah mereka sebaik mungkin. Mungkin kita tak merasakan apa2 semasa kita masih punya mereka...jangan menjadi sesalan setelah mereka tiada. Rebutlah peluang yang ada khidmat semampu yang boleh, yang penting jujur dengan mereka. Ibu takkan menyusahkan anak2...kerana mereka tahu kita mampu lakukan permintaan mereka, maka jangan merungut jika disuruh oleh ibu. Sesibuk manapun ambillah masa seminit dua untuk bertanya khabar, kalau kita mampu bersengkang mata, membuang masa dengan perkara lain takkan tak mampu bercakap sebentar dengan ibu...sebelum nanti kita rindu mendengar suaranya.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...