Saturday, December 14, 2013

Macai HPA....Penjualan kopi radix khususnya di Perlis begitu tenat dan parah sekali. Macai2 bergerak bertujuan untuk menutup periuk nasi agen bergerak yang lain dengan restu owner HPA. Macai2 ni lepas produk dengan harga yang betul2 gila....macam lepas ni dah takdak kopi lagi. Ini bukan tuduhan...ini yang berlaku di Perlis. Tempat lain aku taktau. Macai2 ni lepas kopi dengan harga rendah tak masuk akal dengan sebab nak hapuskan kopi tiruan. Masalahnya ada ke kopi tiruan?????? Depa ni yang buat isu kopi tiru depa ni jugak laa yang jahanamkan harga kopi....haramjadah....!

Macai2 ni adalaa 2,3 orang adalah bekas pekerja HPA dengan nawaitu nak hapuskan agen bergerak dan agen2 lain tak kira siapa....kawan ka, orang kampung ka...bagi depa aku jual kopi ni dengan izin Mail. Pemborong cina depa cari pastu jual murah dan tokey borong pulak jual murah kat pekedai yang majoritinya melayu.

Harga gila yang paling rendah di pasaran rm 13.00 sepapan kat pemborong dan pemborong jual runcit rm 15.00 - rm 16.00 sepapan. Kalau beli sekarton tokey tolak rm 270.00. Tokey borong untung 5 kupang pun takpa, depa jual barang lain sama bukan kopi semata. Tokey ni jual sekarton dapat rm 10.00 dah baik dah. HPA apa peduli janji aku jual barang lepas harga kos......1 sachet 3 kupang X 20 sachet lebih kurang kos sepapan rm 7-8 je...pastu tolak kat macai pastu macai pulak kerja nak tutup biz orang lain. Ada juga aku dengar macai ni tak keluar sekupang pun pi jual gitu je dapat duit 100 percen untung...ntahlaa betul ke dak.

Kalaupun hebat sangat berniaga cari laa market lain...ni dak....! market orang lain dah bertahun servis dikacaunya ini bukan berniaga ni nak cari mampos.......Macai2 ni dan hpa dak terdesak nak cari duit dah kelam biji mata dan aku harapkan lepas ni hpa akan hancur seperti mana hpa dah hancurkan ribuan hati2 orang yang percayakan hpa selama ini.
Aku seperti orang yang dizalimi....patutkah aku mendoakan kebaikkan padanya lagi setelah begitu lama aku bersabar dalam urusan ini dan masih setia jual kopi ini. Inikah balasan yang aku terima habis tertutup ruang dan peluang untuk aku teruskan hidup. Dari 13 pemborong beli karton hingga habis tak bersisa semuanya berpunca dari permainan harga.
Tak guna salahkan orang lain dan orang lain bukannya fikir seperti aku fikir. Mungkin aku pun ada buat kesilapan juga. In Sya Allah...! aku akan mulakan langkah baru dalam mengharungi dugaan ini. 
PadaMu ya Allah....! Yang Maha Mengerti ampunkan salah dan silap aku dan mungkin kelemahan aku dalam urus tadbir biz ini.....Berilah aku kekuatan serta ilham padaku untuk lalui semua ini......Benar...ya Allah...! semuanya dugaan dariMu dan jadikanlah aku orang yang sentiasa bersyukur padaMU....Amin ya Rabbal alamin...


1 comment:

  1. sabarlah... memang macam tu.. sejak awal jualan dulu lagi dah ada perkara ni. ....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...