Tuesday, July 12, 2011

Berbohong, boleh ke....?

' Siakap senohong gelama ikan duri' ' Bercakap bohong lama-lama mencuri'

Anda biasa mendengar pantun nasihat ini. Apa iktibar dan yang tersirat disebaliknya.
Saya nak sentuh tentang tabiat suka berbohong.Apabila anda berbohong, anda sebenarnya telah meletakkan diri anda dalam risiko komplikasi kesihatan. Iye ke......? Ini kajian ahli perubatan.
Menurut Dr. Saundra Dalton-Smith, penulis Set Free to Live Free: Breaking Through the 7 Lies Women Tell Themselves menyatakan berbohong menyebabkan badan menghasilkan hormon stress. Kajian menggunakan Polygram atau lie detector untuk mengukur tahap kebohongan dan mendapati orang yang berbohong mempunyai aliran darah yang lebih laju. Situasi ini menyebabkan denyut jantung dan pernafasan meningkat, pencernaan menjadi lambat dan hipersensitif pada otot dan saraf. Manakala bagi kesan jangka panjang boleh menyebabkan seseorang itu mengalami strok sehingga boleh membawa maut. Tu dia aihh!

Anda percaya tak? Dalam Islam pun kita dilarang berdusta, berkata benar biarpun pahit. Dalam hal ini dibenarkan berbohong pada 3 keadaan,
1-Dalam peperangan
2-Mendamaikan antara 2 orang yang bergaduh
3-Menghindari dari terjadinya penceraian antara suami dan isteri
Dari Ummu Kalsum binti ‘Uqbah r.a sesungguhnya ia mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Bukanlah termasuk pendusta orang yang mendamaikan manusia. Ditambahnya yang baik atau dikatakannya yang baik.”
(Bukhari)

Kalau berbohong dalam membayar hutang, macamana? Duit ada bila mintak bayar hutang...mak aihh liat sungguh.
fikir-fikirkanlahhh.....!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...