Sunday, November 13, 2011

Musim kenduri mai daaahhhh.....!!Musim kenduri kendara dah nak mula....., ini bermakna hari-hari sibuk menguruskan anak ke sekolah dah nak sampai ke penghujung. Sebut je kenduri di musim cuti panjang ni ada kenduri kahwin, kenduri berkhatan anak,  kenduri kesyukuran dan lain-lain. Maka berlambak-lambaklah kad undangan walimatul urus. Ada yang dapat undangan kenalan jauh, dekat, jiran setaman, jiran kat kampung, adik beradik,saudara mara dan lain-lain.
Apapun jika anda terima kad undangan ini menandakan anda wajib hadir.
Diriwayatkan dari Ibnu 'Umar r.a, beliau berkata, Rasulullah s.a.w bersabda: " Apabila seseorang diantara kamu diundang ke majlis walimah, hendaklah ia menghadirinya." (Hadith riwayat al Bukhari; 5173).
Walaupun majlis kenduri adalah sunat diadakan dan memenuhi jemputannya adalah wajib. Ini adalah bagi menghebahkan kepada tetamu, saudara mara, handai taulan dan orang kampung mengenai perkahwinan ini agar tidak ada sangkaan buruk dan diharapkan agar perkahwinan ini diberkati dan berkekalan.
Disamping memenuhi selera kita juga digalakkan memberi sumbangan semampu kita dan dapat beramah mesra  serta bertanya khabar dengan kawan-kawan lama, saudara jauh dekat, jiran-jiran dan orang kampung. Mungkin di hari lain kita agak sibuk dengan kerja, tugas dan komitmen lain.....inilah masanya kita  tinggalkan sementara kesibukkan kita....kita bersama-sama meraikan dan memeriahkan majlis kenduri.

Selesai memenuhi perut dengan menu hidangan janganlah lupa mendoakan agar majlis ini diberkati dan pasangan pengantin yang dirai menemui kebahagiaan dalam menempuhi hidup baru. Dan jangan lupa berterima kasih pada tuan rumah...dan hulurkan sedikit sumbangan.....jangan lepas makan terus blah....tak senonoh betul perangai macam nii....aku teringat kat kawan aku....dapat duit RM 1 sekerat....apa punya mahkluk ni....baik takyah bagi...buat sakit hati jee....Apapun...kita yang buat kenduri ni...kena ikhlaslah dengan apa yang kita lakukan bukan mengharapkan imbuhan yang banyak dari tetamu, kalau tetamu bagi walau sikit kita redho lah....kita ikhlas tak dapat pun takpa janji tetamu datang...itu dah besar Rahmat dah....

Selamat Pengantin Baru......
Selamat Pengantin Baru untuk lelaki
Selamat Pengantin Baru untuk perempuan
Selamat menempuh kehidupan baru
Selamat Terima Menantu........
Selamat....Selamat......Selamat......selamat makan free...hehehe! selamat..... duit aku...hahaha!


tuan rumah kenduri.......
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...