Thursday, July 26, 2012

Hulurlah...walaupun sedikit....


Kedatangan Ramadhan dinantikan dan disambut dengan hati yang ikhlas....orang mukmin akan gembira dengan kehadiran Ramadhan, sebabnya di bulan ini sajalah setiap amalan yang dilakukan akan berlipat kali ganda kebaikannya.
Selain menjalani ibadah puasa, solat fardhu dan amalan yang lain, kita kena selalu ingat yang ada orang lain berada dalam kesusahan, gundah gulana, kesedihan dan sebagainya. Untuk meringankan beban saudara kita yang dalam kesusahan kita pujuklah hati kita agar ringankan tangan menghulur sumbangan samada sedekah, infaq dan zakat.
Amalan yang amat digalakkan dalam bulan Ramadhan ialah bersedekah, zakat dan infaq. Amalan ini banyak kelebihannya seperti;
-Meredakan kemurkaan Allah kepada hambanya
-Menghapuskan kesalahan seorang hamba
-Bersedekah dengan ikhlas akan mendapatkan perlindungan dan naungan Arasy pada hari qiamat
-Sebagai ubat bagi penyakit samada jasmani ataupun rohani
-Penolak berbagai bentuk musibah dan bencana
-Orang yang berinfaq akan didoakan oleh malaikat setiap hari, 
Rasulullah saw bersabda; "Tidaklah datang suatu hari kecuali akan turun dua Malaikat yang salah satunya mengatakan, Ya, Allah! berilah orang-orang yang berinfaq itu balasan dan yang lain mengatakan, Ya, Allah! berilah kepada orang yang bakhil kebinasaan (hartanaya)." 
(Muttafaq 'alaihi)

-Allah memberkati harta pemberi zakat
-Allah akan melipatgandakan pahala orang yang bersedekah
-Sedekah penanda keimanan seseorang
-Sedekah merupakan pembersih harta dan mensucikannya dari kotoran, 
Sebagaimana wasiat Rasulullah saw kepada para pedagang, "Wahai para pedagang sesungguhnya jual beli ini dicampuri dengan perbuatan yang sia-sia dan sumpah oleh kerana itu bersihkanlah ia dengan BERSEDEKAH." (HR. Ahmad, Nasai dan Ibnu Majah).

Rebutlah peluang yang berharga ini.....No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...