Sunday, October 7, 2012

Penawar kencing manis....Aku tertarik pada satu artikel dalam blog pusaka melayu lama tentang kaedah perubatan yang cukup simple.


Laman ini membincangkan perubatan Melayu lama yang diwariskan dari insan dan kitab yang telah dilupakan.

Kita telah jauh lebih moden namun semakin banyak penyakit yang telah dikelaskan sebagai tiada rawatan-dan kita menerimanya.

Sedangkan Rasulullah s.a.w mengajar kita semua penyakit ada ubatnya kecuali maut.

(a) Surah AI-Isra' ayat 82 - bermaksud:

'Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari al-Quran, ayat-ayat suci yang menjadi ubat, penawar dan rahmat bagi orang yang beriman kepada-Nya.'

(b) Hadis Rasulullah s.a.w. dari Jabir R.A.:

'Katanya sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: 'Bagi Setiap penyakit ada ubatnya, maka apabila ubat itu sesuai untuk sesuatu penyakit, akan sembuh dengan izin Allah'.
Hadis Riwayat Muslim dan Ahmad.

(c) Hadis Rasulullah s.a.w. lagi daripada Usamah bin Syarik katanya;

'Seorang Arab Badawi bertanya Rasuluilah s.a.w. (apabila beliau dihinggapi penyakit),
wahai Rasulullah s.a.w. adakah perlu kami berubat, kata Rasulullah, 'Ya', ; Wahai hamba Allah hendaklah kamu berubat; maka sesungguhnya Allah tidak menjadikan sesuatu penyakit melainkan ada penawarnya'
Hadis Riwayat At-Tirmizi (H. Hassan, Sahih)


Kita menkelaskan makanan kita kepada protein, karbohidrat, lemak, mineral dan vitamin A-K. Namun kebanyakkan kita dalam usia 30-an sudah mula menurun dari segi kecergasan fizikal dan mental walaupun kita makan semua zat yang kita belajar di sekolah.

Sains juga memberitahu kita bahawa terdapat berpuluh ribu phyto-nutrien ( zat dari tumbuhan) yang masih belum dikenalpasti dan dinamakan. Sekarang pakar pemakanan di barat mengajar kita menkelaskan makanan mengikut warna; hijau, merah, ungu dsbnya. untuk mendapatkan khasiat 'seimbang' dari alam.

Kebanyakkan penyakit bermula dari perut - kita boleh fahami yang penyakit berpunca dari makanan. Amnya setiap bangsa mempunyai makanannya sendiri dari persekitarannya tersendiri.

Kebanyakkan makanan Melayu puncanya dari alam Melayu, tanah ( sawah ladang dan hutan) dan air   (laut dan sungai) Nusantara dan jika makanannya menjadi punca penyakit penawarnya juga ada disini.

Amnya orang Melayu dahulu menggariskan 9 kelas makanan berdasarkan rasa.Ilmu berdasarkan gerak rasa (intuitif) ini dibuktikan dengan sekian banyak kesembuhan penyakit kronik yang dikelaskan sebagai tiada ubat.
 1. Masam - Bantu buang najis/penghadaman
 2. Payau - Kawalan seluruh tubuh
 3. Manis - Tenaga badan dan otak
 4. Lemak - Kawalan suhu
 5. Pedas - Bantu pembuangan hampas
 6. Tawar - Neutral/stabil
 7. Pahit - Cairkan minyak (kolestrol), lemak, garam galian
 8. Kelat - Stabilkan gula, hapus kuman dalam lendir
 9. Masin - Bunuh kuman, segarkan urat saraf

Kopi Hutan
yang saya warisi mempunyai gabungan 8 dari 9 rasa tersebut.Kopi Hutan bukan ubat-ia adalah penawar ( bahasa moden - minuman kesihatan) dari amalan para bijak pandai perubatan dahulu kala. Tentunya penyediaan dahulu lebih kasar , akar kayu dijemur dan digiling sebelum dibancuh dengan air suam untuk minuman berbanding persediaan moden hari ini.

Bagi yang memasak anda tentu tahu untuk meneutralkan rasa pahit timun anda cuma perlu cantaskan bahagian atas dan letakkan garam ( masin meneutralkan pahit) dan juga untuk mengurangkan manis ditambahkan bahan kelat kerana kelat menawarkan manis. Ini adalah keseimbangan alam dan punca keseimbangan tubuh badan.

Punca penyakit secara semulajadi dibuang dari manusia melalui cara-cara berikut:
 1. Air Besar
 2. Air Kecil
 3. Perpeluhan
 4. Pernafasan ( termasuk hingus)
 5. Muntah
 6. Urutan (urutan pakar tidak menyakitkan)
 7. Bekam


Cara pertama dan terakhir ialah DOA.

Kopi Hutan membantu membuang punca penyakit melalui 5 cara pertama namun terdapat kelainan untuk setiap individu.Satu kekurangan kopi hutan (herba) adalah ia tidak mengandungi garam(masin) yang dipercayai turun temurun gabungannya dengan khasiat kopi hutan dapat merawat banyak lagi penyakit kronik.Ini adalah kerana kopi hutan adalah hasil dari darat dan tidak boleh digabungkan dengan hasil dari air (laut) dalam satu sediaan.

Bagi orang Melayu bahan sebaiknya untuk mewakili masin ialah gamat. Mungkin setiap bangsa malah haiwan juga mempunyai bahan masin sendiri seperti garam Himalaya/garam bukit.

Gamat terbaik adalah dari Telok Ewa, Langkawi namun pencemaran alam mengurangkan kualiti hasil gamat hari ini. Sebahagian mereka telah berhijrah ke Satun (Thailand) dan Pulau Madagascar ( tenggara Afrika) dan di sanalah masih ada sumber gamat orang Melayu yang asal.

Namun untuk ummat Islam bahan terbaik untuk mewakili masin adalah air zam-zam. Zam-zam adalah pelengkap bagi semua penawar dan haram diniagakan.

*** Kopi Hutan merujuk dalam artikel di atas adalah KH Kopi Ori....dapatkan sekarang....!

rasa berbaloi tak dengan hanya RM 30.90....penyakit anda insyaAllah akan sembuh...tak salah jika anda ingin mencuba dahulu, jika serasi dengan anda, anda digalakkan terus amalkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...