Friday, October 26, 2012

Kurma....bukan sahaja sedap....!
Buah kurma atau dalam bahasa Arab nya dipanggil tamar tergolong dalam keluarga phoenix. Phoenix adalah sekumpulan jenis palm seperti kelapa sawit. Buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi pelbagai khasiat pemakanan yang tinggi seperti Kismis dan Aprikot kering. 

Antara khasiat buah kurma ialah ; 
1-Kaya dengan protein 
2-Kaya dengan gula 
3-Kaya dengan serat 
4-Kaya dengan Vitamin A dan Viramin C 
5-Kaya dengan zat mineral dan galian seperti Besi, Kalsium, Sodium dan Potasium. 

Umat Islam disunatkan untuk berbuka dengan kurma. Kepentingan buah kurma adalah berdasarkan hadith Nabi SAW yang bermaksud : “Rumah yang tiada kurma seperti rumah yang tidak mempunyai makanan”. Kurma adalah antara makanan/buah yang paling disukai oleh Rasulullah SAW. 

Pecahan kandungan khasiat buah kurma dalah seperti berikut ; 
1-Protein (1.8~2.0%) 
2-Serat (2.0~4.0%) 
3-Glukosa(50.0~57.0%) 
Disebabkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi, maka apabila kita memakan kurma, tenaga dapat diserap oleh tubuh dengan serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan lain, dikenali sebagai Fraktosa dan Gula Tebu atau Gula Pasir yang biasa mengandungi Sukrosa. Gula-gula jenis ini tidak boleh menyerap terus ke dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi Glukosa. Glukosa inilah yang diserap oleh tubuh sebagai tenaga. Oleh itu kita sangat-sangat disunatkan untuk berbuka dengan kurma. Kurma dapat memberikan tenaga tenaga segera kepada si pemakan. Ini membolehkan kita beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih dengan lebih bertenaga walaupun kita telah berpuasa di siang harinya. Adalah sangat digalakkan untuk kita makan buah kurma tanpa buang kulitnya. Ini kerana buah kurma kaya dengan serat. Serat ini melawaskan makanan dan dapat mencegah barah usus. Kandungan vitamin A dan C adalah paling tinggi semasa kurma di peringat Rotab dan Khalal. Manakala kandungan zat galian dalam kurma seperti Potasium adalah amat diperlukan oleh sistem saraf kita. 
Pendek kata, buah kurma adalah juadah berbuka puasa yang terbaik untuk kita. Benarlah…dalam sunnah Nabi SAW itu terdapat banyak sekali hikmah dan manfaat sekiranya kita dapat mengamalkannya.

Sekiranya anda seorang yang suka minum kopi yang ada campuran kurma dapatkan kopi pracampuran kurma keluaran haddad marketing atau pun minuman koko yang ada kurma dan kismis sila dapatkan produk tamar cocoa keluaran al haddad marketing.  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...