Thursday, March 8, 2012

Jujur dalam bisnes.....


 
Apakah kejujuran penting dalam urusan perniagaan? Sejauh mana kejujuran para usahawan dalam mengendalikan sesuatu perniagaan baik dari segi menyediakan produk, memasarkan produk dan memuaskan hati pelanggan? Usahawan perlu jujur dalam menyatakan kandungan dalam produk bukan sekadar nyatakan apa yang tertulis pada label tapi kandungan sebenar tiada. Jika usahawan tak berlaku jujur dalam apa yang dinyatakan tadi usahawan itu dianggap penipu. Bolehkah penipu berjaya dalam perniagaan? Perniagaan atas dasar menipu tak akan pergi jauh, akan merudum dan hilang berkat dan akan gagal.

Bukan usahawan menipu nak aku sentuh tapi kejujuran. Kejujuran memainkan peranan besar dalam sesuatu perniagaan. Menurut satu penyelidikkan Dr Thomas Stanley dalam buku Millionaire's Mind, faktor utama dalam senarai orang yang berjaya (jutawan) adalah kejujuran. Bertepatan dengan firman Allah s.w.t " Hai orang- orang beriman, bertaqwalah kamu kepada Allah dan katakalah perkataan yang jujur dan benar,"
(al- Ahzab: 70).

Menurut Dr Thomas lagi 60% daripada promosi perniagaan datang dari "word of mouth", bahasa mudahnya mulut ke mulut. Promosi mulut ke mulut ini datang dari pelanggan kita yang berpuashati dengan apa yang dibeli dari kita. Jika kita promosi produk kita hebat dan diamalkankan pelanggan kita hasilnya pun hebat maka ianya sedikit sebanyak akan membantu kita dari segi promosi dan mengekalkan pelanggan. Jika sebaliknya akan membantutkan lagi urusan perniagaan kita. Jadi di sinilah kejujuran memainkan peranannya....kalau kita promosi yang hebat hasilnya tak seberapa, kita sebenarnya akan gagal dalam urusan kita.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...